Accountwave

Εταιρείες με Ε-shop και Φορολογία Affiliate Marketing

Εταιρείες με Ε-shop και Φορολογία affiliate marketing

Η πανδημία που ταλαιπωρεί την παγκόσμια και κατά συνέπεια την ελληνική οικονομία, δημιούργησε ένα περιβάλλον γύρω από το οποίο πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τη δραστηριότητα τους στράφηκαν προς το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στην Αccountwave κληθήκαμε τα τελευταία δύο χρόνια, να διαχειριστούμε πλήθος τέτοιων υποθέσεων, είτε από υπάρχοντες πελάτες μας που επέκτειναν τη δραστηριότητά τους, είτε από νέους ενδιαφερόμενους οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να δραστηριοποιηθούν στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου (e-shop).

Με βάση τις αναλύσεις των Συμβούλων E-shop, οι οποίοι εξειδικεύονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το 2022 έχουμε τεράστια εξάπλωση των επιχειρήσεων στην online πώληση προϊόντων με eshop. Αυτό έχει ως επακόλουθο την κορύφωση του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η στροφή προς το affiliate marketing έχει ήδη ξεκινήσει στο εξωτερικό και αναμένεται την επόμενη χρονιά να απασχολήσει και την Ελλάδα.

Τι είναι όμως το affiliate marketing;

Απευθυνθήκαμε στην εταιρεία Bluemind Digital Marketing Services, με την οποία συνεργαζόμαστε, ώστε να μας εξηγήσει τι είναι το affiliate marketing.

Affiliate Marketing είναι το marketing δικτύου συνεργατών και πρόκειται για ένα μοντέλο Performance-based Marketing.

Σε αυτό υπάρχουν τρεις συνιστώσες:

1) ο διαφημιζόμενος ή η εταιρεία που θέλει να πουλήσει προϊόντα και υπηρεσίες,

2) ο διαφημιστής ή αλλιώς Affiliate

3) η Affiliate πλατφόρμα που μπορεί είναι το website του διαφημιζόμενου ή και πλατφόρμες προώθησης affiliate marketing

Η σχέση της επιχείρησης με τον affiliate είναι αρκετά απλή σε πρώτο επίπεδο. O affiliate, μέσα από στοχευμένο περιεχόμενο, προωθεί τα προϊόντα της εταιρείας και στέλνει traffic στο site του διαφημιζόμενου μέσω ενός affiliate link. Εάν κάποιος από αυτούς τους επισκέπτες πραγματοποιήσει αγορά, τότε ο affiliate παίρνει μια προμήθεια επί της αγοράς.

Η εταιρεία, από την άλλη, πληρώνει προμήθεια στον affiliate μόνο κάθε φορά που επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί. Συνήθως αυτός ο στόχος είναι η πώληση αλλά αρκετές φορές δεν περιορίζεται μόνο εκεί, καθώς μπορεί να είναι και η απλή εγγραφή στο newsletter, η συμπλήρωση φόρμας ενδιαφέροντος ή και η συμμετοχή σε διαγωνισμό.

Οι affiliate πλατφόρμες που λειτουργούν ως μεσολαβητές στις σχέσεις μεταξύ διαφημιζόμενης εταιρείας και affiliates λαμβάνουν και αυτές μία προμήθεια από τη διαφημιζόμενη εταιρεία για την πώληση που επιτυγχάνουν οι affiliates που έχει στο δίκτυό της.

Πώς μπορούν να κερδίσουν χρήματα οι επιχειρήσεις από το affiliate marketing;

Με το affiliate marketing μία επιχείρηση μπορεί να εξοικονομήσει πόρους από την μηνιαία δαπάνη για διαφήμιση ή και μακροπρόθεσμα να απεξαρτοποιηθεί από τις πλατφόρμες πωλήσεων όπως το skroutz, το booking, το etsy κ.α., που παρακρατούν σημαντικά ποσοστά κέρδους σε κάθε πώληση.

Επίσης, με τη δημιουργία περιβάλλοντος affiliate marketing πάνω στον ιστότοπό της μπορεί να απεξαρτοποιηθεί από τις affiliate πλατφόρμες και να μπορεί να δώσει μεγαλύτερο ποσοστό επί της πώλησης στους affiliates άρα και μεγαλύτερο κίνητρο.

Με το affiliate marketing οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις μειώνουν δραματικά τα κόστη διαφήμισης, ενισχύοντας κατακόρυφα το organic traffic και αυξάνοντας τις πωλήσεις eshop.

Η Bluemind Digital Marketing Services μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία του affiliate marketing πάνω wordpress και woocommerce ιστότοπους, αλλά και να υποστηρίξει ολοκληρωμένα τις επιχειρήσεις με eshop στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα επιτυχημένο δίκτυο συνεργατών (affiliates).

Πώς κερδίζουν χρήματα οι affiliates;

Οι affiliates έχουν ως στόχο καθημερινά να πουλήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Δημοσιεύοντας τα διαφημιστικά banners της εταιρείας που συνεργάζονται, καθώς και τα text links σε social media και websites μπορούν να πετύχουν τουλάχιστον 2-3 πωλήσεις την ημέρα και να κερδίσουν ένα πολύ καλό ημερήσιο έσοδο από την εταιρεία, της οποίας τα προϊόντα προωθούν.

Πως γίνονται οι πληρωμές – εξοφλήσεις των affiliates από τις εταιρίες; εσοδα απο affiliate marketing

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους affiliates σε κατηγορίες.

 • Σε επιτηδευματίες (Νομικά πρόσωπα , φυσικά πρόσωπα με έναρξη επαγγέλματος)

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εκδοθεί από τον affiliate το νόμιμο παραστατικό που ορίζει η νομοθεσία το οποίο επιβαρύνεται με τον αναλογούντα ΦΠΑ.

 • Φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος μη υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών

Αυτή η κατηγορία παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των affiliates. Πρόκειται για ιδιώτες που δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών. Οι αμοιβές που λαμβάνουν, δίδονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης ή τίτλο κτήσης και υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%, χαρτοσήμου & ΟΓΑ χαρτοσήμου 3,6% και με βάση τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ και σε ασφαλιστικές εισφορές ύψους 26,95%. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την παρακράτηση φόρου και χαρτοσήμου. Για παράδειγμα, σε μια πληρωμή 1000€ θα γίνει παρακράτηση φόρου και χαρτοσήμου 236€ και από τα υπόλοιπα 764€ θα παρακρατήσουν 160,06€ για ασφαλιστικές εισφορές. Ως εκ τούτου, το τελικό ποσό προς πληρωμή, θα είναι 603,94€.

 • Φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία affiliates θα πρέπει σε κάθε καταβολή από τη μεριά των επιχειρήσεων να εξετάζεται το τι προβλέπει η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη χώρα που είναι εγκατεστημένος ο εκάστοτε affiliate.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ενασχόληση των ενδιαφερόμενων με το affiliate marketing, δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση. Επιβάλλεται προσοχή, τόσο από τη μεριά των επιχειρήσεων-eshop, όσο και από τη μεριά των affiliate, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στην Accountwave με απόλυτη συνέπεια στον τρόπο λειτουργίας μας, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους συνεργάτες μας σχετικά με τα νέα δεδομένα, που παρουσιάζονται στην αγορά των eshop και των πωλήσεων μέσω διαδικτύου.

Αν είστε ιδιοκτήτης eshop ενημερωθείτε και για το καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις πατώντας εδώ.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να αναπτύξετε το δίκτυο συνεργατών σας και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας με affiliate marketing επικοινωνήστε μαζί μας, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ενδιαφέροντος και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.  

  *Αποδοχή Όρων Χρήσης
  (Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης πριν στείλετε το μήνυμα.)

  Related Articles

  4 διακρίσεις για την Accountwave στα Finance & Accounting Awards 2024

  4 διακρίσεις για την Accountwave στα Finance & Accounting Awards 2024

  Με 4 βραβεία έφυγε η Accountwave από τη βραδιά των νικητών Finance and Accounting Awards!
  Read more
  ιδρυση ξενοδοχειακης επιχειρησης

  Ίδρυση ξενοδοχειακής επιχείρησης

  Ίδρυση ξενοδοχειακής επιχείρησης ποιά η νομική μορφή; σ
  Read more
  ΑΑΔΕ για ΦΠΑ των πωλήσεων μέσω διαδικτύου (eshop)

  ΑΑΔΕ για ΦΠΑ των πωλήσεων μέσω διαδικτύου (eshop)

  Σε διευκρινήσεις προχώρησε η ΑΑΔΕ σχετικά με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από 01/07/2021 αναφορικά με το ΦΠΑ των πωλήσεων μέσω διαδικτύου (eshop).
  Read more

  Add your first comment to this post