Accountwave

ΑΑΔΕ για ΦΠΑ των πωλήσεων μέσω διαδικτύου (eshop)

ΑΑΔΕ για ΦΠΑ των πωλήσεων μέσω διαδικτύου (eshop)

Σε διευκρινήσεις προχώρησε η ΑΑΔΕ σχετικά με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από 01/07/2021 αναφορικά με το ΦΠΑ των πωλήσεων μέσω διαδικτύου (eshop).

Στην Accountwave Consulting, είχαμε ενημερώσει έγκαιρα για τις επικείμενες αλλαγές στο άρθρο μας Οι αλλαγές στο ΦΠΑ για πωλήσεις μέσω διαδικτύου (eshop).

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με τη ψηφιακή προεγγραφή στην υπηρεσία μια στάσης ΦΠΑ (VAT OSS) για τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου (eshop).

Αναλυτικότερα η ΑΑΔΕ έχει ως εξής :

«Από 1.7.2021, τίθενται σε εφαρμογή νέοι κανόνες ΦΠΑ για τις διασυνοριακές λιανικές (Business to Consumers) και την εισαγωγή αγαθών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις της Οδηγίας ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ).

Οι νέοι κανόνες:

– Απλοποιούν σημαντικά τις υποχρεώσεις ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου,

– Ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ, και

– Οδηγούν σε εμβάθυνση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Για την εφαρμογή των νέων κανόνων και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής κοινότητας και των συναλλασσόμενων, η ΑΑΔΕ ανέπτυξε τη νέα πλατφόρμα One Stop Shop.

Αναλυτικότερα:

Α. One Stop Shop (OSS)

1. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή OSS

Το OSS επιτρέπει στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος- μέλος (κ-μ) της ΕΕ,  στο οποίο αποδίδουν και τον ΦΠΑ που αφορά τα άλλα κ-μ, για:

– όλες τις «διασυνοριακές» υπηρεσίες,

– τις εντός ΕΕ πωλήσεις αγαθών από απόσταση, και

– ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών.

2.  Νέο πανευρωπαϊκό κατώφλι για τις «πωλήσεις από απόσταση»

Καθιερώνεται νέο, για όλη την ΕΕ, κατώφλι 10.000 ευρώ, για τις πωλήσεις από απόσταση, κάτω από το οποίο:

– οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες (TBE) και

– οι πωλήσεις από απόσταση εντός της ΕΕ,

– θα φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στο κ-μ εγκατάστασης του προμηθευτή και όχι στον τόπο κατοικίας του καταναλωτή.

3. Οnline ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Ειδικές ρυθμίσεις θεσπίζονται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν online ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να αντιμετωπιστούν ως οιονεί προμηθευτές (“deemed suppliers”) των αγαθών και να καθίστανται υπόχρεες για την απόδοση του ΦΠΑ.

Στην εφαρμογή OSS μπορούν να εγγραφούν πάροχοι υπηρεσιών /προμηθευτές αγαθών και ηλεκτρονικές πλατφόρμες,  εγκατεστημένοι εντός και εκτός ΕΕ.

Β.  One stop shop εισαγωγών (IOSS)

1. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή IOSS

Το IOSS επιτρέπει την καταβολή του ΦΠΑ εισαγόμενων προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, μόνο για αποστολές μέχρι 150 ευρώ και για προϊόντα που δεν υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά, αλκοολούχα και ενεργειακά προϊόντα).

2. Το νέο καθεστώς ΦΠΑ εισαγωγών

Από 1.7.2021, επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλες τις εισαγωγές ανεξαρτήτως της αξίας τους και σύμφωνα με τους – κατά περίπτωση – ισχύοντες εθνικούς συντελεστές ΦΠΑ.

3. Οφέλη για προμηθευτές/πωλητές, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και αγοραστές/εισαγωγείς

Η εφαρμογή επιτρέπει στους προμηθευτές και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που πωλούν εισαγόμενα αγαθά σε τελικούς καταναλωτές στην ΕΕ να συλλέξουν, να δηλώσουν και να καταβάλουν τον ΦΠΑ στην υπηρεσία μίας στάσης, αντί της καταβολής του ΦΠΑ από τον αγοραστή (εισαγωγέα) κατά τη στιγμή εισαγωγής των αγαθών στην ΕΕ, όπως ίσχυε έως 30.6.2021 για τα αγαθά αξίας μεγαλύτερης των 22 ευρώ.

Η εφαρμογή καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία και για τον αγοραστή (εισαγωγέας), ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ  κατά τη στιγμή της διαδικτυακής αγοράς, χωρίς να απαιτείται η εκ μέρους του διαδικασία καταβολής ΦΠΑ κατά τη στιγμή της εισαγωγής.

Στην εφαρμογή μπορούν να εγγραφούν πωλητές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες  εγκατεστημένες στην ΕΕ. Επίσης, μπορούν να εγγραφούν και μη εγκατεστημένοι στην ΕΕ μέσω του ορισμού ενδιάμεσου φορέα εγκατεστημένου στην  ΕΕ για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων ΦΠΑ.»

Στην Accountwave με απόλυτη συνέπεια στον τρόπο λειτουργίας μας, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους συνεργάτες μας σχετικά με την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη φορολογία eshop, διεκπεραιώνοντας όλο το φάσμα των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Για την ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας σχετικά με τις αλλαγές στο ΦΠΑ από 1/7/2021 συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ενδιαφέροντος και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

  *Αποδοχή Όρων Χρήσης
  (Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης πριν στείλετε το μήνυμα.)

  Related Articles

  Κάτοικοι εξωτερικού με εισόδημα στην Ελλάδα - Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

  Κάτοικοι εξωτερικού με εισόδημα στην Ελλάδα – Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

  Εάν είστε κάτοικοι εξωτερικού και αποκτάτε εισόδημα στην Ελλάδα (πχ. Σύνταξη) ή είστε κάτοικοι Ελλάδος που αποκτάτε εισόδημα στο εξωτερικό, θα πρέπει να γνωρίζετε τι προβλέπει η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) που έχει συνάψει η Ελλάδα με το εκάστοτε κράτος που σας αφορά.
  Read more
  Αθλητικά Σωματεία: ασφάλιση προπονητών και βοηθών προπονητών

  Αθλητικά Σωματεία: ασφάλιση προπονητών και βοηθών προπονητών

  Οι υποχρεώσεις πρόσληψης προπονητή και βοηθού προπονητή από αθλητικό σωματείο σύμφωνα με το Ν. 4809/2021
  Read more
  Ενεργειακή Κοινότητα - Εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

  Ενεργειακή Κοινότητα

  Με βάση τα οριζόμενα στο Ν.4513/2018 μια ενεργειακή κοινότητα είναι ένας αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα.
  Read more

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *